Två B

Bröllop och bebisar, såå kul alltså!! Förra helgen fick vi äran att delta i ett ortodoxt bröllop. Idas pappas småkusin gifte sig och hela festligheten ägde rum i Joensuu. Med andra ord hade vi en lång bilfärd till och från bröllopet. Vi åkte redan på fredag och tillbringade två nätter i en stuga vid ett semestercentrum. Festplatsen var vid samma centrum, så det var väldigt bekvämt ordnat. Ganska bra gick det med Ida fastän dagsrutinerna omkullkastades lite grann. Så det blev lite gnäll i kyrkan och så men det kunde man ju vänta sig. Åh vad jag älskar bröllop! Stora fester överlag egentligen, då alla träffas och äter gott. Mera sånt!! :-D

Och mera bebisar!!! :-D Idas pappas kompis ska snart bli pappa! Inom två veckor så smäller det, ska bli så kul! Ida kommer säkert att verka mastodontisk (heter de så?) brevid den nyfödde.

Här är lite nya bilder på gulle-Ida.

I bilen på väg hem från Joensuu.



Ida gillar hoppgungan, även om det mest hängs och svängs i den...


Tand nr 2 på G!

Japp, två tänder på gång! Jag passade på att kika på Idas tand när hon skrek lite på skötbordet idag, och märkte att brevid den tanden som är på väg började det spricka upp för tand nr 2!

En tand!

Oj vad dagarna flyger iväg, nu har det redan gått en vecka sen jag senast plitade ner nåt på vår blogg! Idas första tand är på väg!! Hon sov dåligt ungefär en vecka och vi funderade fram och tillbaka vad det kunde bero på... Men Ida svara på våra frågor själv när jag en morgon märkte att tandköttet börjat spricka upp. Tanden har inte kommit upp ännu, men när man trycker med fingret så känner man bra en vass liten tand. Ååh, min lilla flicka håller på att bli stooor! Och jo, det där rullandes blev det ju inte mycket av. Hon glömde nog bort hur man skulle rulla tillbaka till rygg, för hon har inte gjort det nu på länge. Däremot lyfter hon magen upp i luften när hon ligger på magen vilket resulterar i att hon glider bakåt! Det är ju många barn som börja krypa bakåt, kanske Ida blir en av dem!


Ida surfar...



På fredag kväll åkte vi och hälsade på ett par vänner som bor i Esbo. Vi blev över natten och Ida fick sova i sin nya fina Disney resesäng. Det gick hur bra som helst och var riktigt roligt att vara borta hemifrån. Ida somnade kl. nio ungefär och så satt vi uppe till två på natten och sjöng på Singstar och pratade om dittan och dattan.

Fotograferingsdax är det imorgon, jag har bokat tid hos en fotograf i Ekenäs och köpt en klänning åt Ida. Det ska bli spännande att se resultatet!


Egen simskola

Igår var Ida och jag till simhallen i Ekenäs. Vi for på tumanhand och det gick hur bra som helst. Det var ingen kurs eller så, för jag tycker det är alltför dyrt med babysim, utan vi bara plaska på lite grann i barnbassängen och så var det bra med det. Ida verkade tycka om det fastän hon var mera intresserad av alla männsikorna än av själva badandet. Det var mest pensionärer och barnfamiljer, och alla tyckte att Ida var så söt! Jag tror att vi skulle kunna fara kanske en gång varannan vecka, för det var riktigt roligt!

Wilma har blivit lite bättre också verkar det som. Men jag förstår inte vad våra katter har fått för sig nu igen... varken Elvis eller Wilma vill äta den mat jag ger åt dem... Har dom blivit så kinkiga, månne, men nog är det konstigt när inte ens rökt fisk duger! Ibland får jag för mig att dom protesterar lite för att Ida får i princip all uppmärksamhet, kanske jag bara inbillar mig men...

Jag har jobbat idag, som inhoppare för att det var flere som var sjuka på jobbet. Ida fick vara hos sin mommo under tiden. Skönt att göra lite annat emellan, komma ur "bebisbubblan" för en stund så att säga!

Ha det gott!

Stora flickan

På måndagen fick vi besök av rådgivningstanten och en praktikant. Ida vägdes och mättes, och hon visade upp alla konster som hon kan. Vågen stannade på 8035g och längden blev 68,5 cm. Hon har bara vuxit 1/2 cm på en månad, men det är normalt när Ida bara har hittills fått ett riktigt mål per dag. Så från och med ett par dagar sen har jag börjat ge smakprov på havregröt mitt på dagen. Men ikväll så kommer Ida att få både en purémåltid mitt på dagen och gröt på kvällen. Sen efter ett par veckor börjar ska vi börja med gröt på morgonen också, och på det viset minskar jag sen på amningen.

Stackars lilla Wilma-katten har gått och blivit dålig. Hon har matvägrat nu ett par dagar, har haft lös mage och idag spydde hon. Hoppas att det går över snart!



Tårta på tårta... ...del 2

Nu sover Ida så jag kan skriva ner det andra receptet... Prova gärna, den här smakar intressant och mums!!



Glaserad arabisk kryddkaka

200 g smör eller margarin
3 ½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 dl flagad mandel
2 msk kakaopulver
1 tsk citronskal
½ tsk bakpulver
½ tsk soda
1 tsk vanillinsocker
1 tsk kanel
½ tsk muskotnöt
2 dl lättgrädde eller gräddmjölk
½ dl citronsaft
Glasyr:
50 g smör eller margarin
2 msk kakaopulver
1 tsk kanel
4 dl (250 g) florsocker
3 msk kaffe

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.

2. Krossa den flagade mandel lite i handen. Blanda vetemjöl, mandeln, kakaopulver, citronskal, bakpulver, soda och kryddorna.

3. Blanda i mjölblandningen i smeten växelvis med grädden. Tillsätt slutligen citronsaften.

4. Häll smeten i en rymlig (1,8 liter) smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 ºC ca 50 minuter. Låt kakan svalna lite innan du svänger den på ett serveringsfat.

5. Glasyren: Smält margarinet. Blanda i kakaopulver, kanel och florsocker. Tillsätt kaffe och rör till en jämn smet. Bred ut glasyren på den kalla kakan. Kakan håller flera dagar i kylskåpet. Du kan också göra den utan glasyren.

Tårta på tårta... ...del 1

Här är receptet på en av de två jättegoda kakorna som jag bakade till kaffet i onsdags!

Britatårta med ananas

Botten:
150 g smör eller margarin
1 ½ dl socker
4 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
1 påse färdig vaniljsås
2 ½ -3 dl mjölk
1 färsk ananas (alt. konserverad)
4 dl vispgrädde
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
chokladsås till garnering

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under kraftig omrörning. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten växelvis med mjölken. Bred tunnt ut smeten på en smord bakplåtspappersklädd plåt.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker efter hand och fortsätt vispa tills blandningen är stel och blank. Bred ut marängen på smeten. Grädda i 175 ºC varm ugn i 20-25 minuter tills marängen fått en ljusbrun färg.

3.
Låt tårtplattan kallna och skär den i två delar. Avlägsna bakplåtspappret.

4. Blanda vaniljsåspulvret med mjölken, så att den blir passligt tjock. Skala och skär ananasen i små bitar. Vispa grädden och smaksätt med socker.

5. Lyft en halvan av tårtplattan på serveringsfatet. Bred på vaniljsåsen och grädden. Strö över rikligt med ananas. Lyft på den andra tårtplattan och garnera med ananas och chokladsås.

RSS 2.0