Ida 3 år

Vår lilla flicka blev 3 år i slutet av juli och vi hade kalas för tjocka släkten och många vänner. Det blev mycket bakning och det älskar jag ju. Lite stressigt förstås när allt ska vara färdigt till en dag + att allt annat vanligt i hushållet ska skötas. Men det blev ett fint kalas med härligt väder och nu ska jag sätta in bilder på alla bakverk. Recepten kommer senare.



Jordgubbsprinsesstårta.


Mimmi Pigg-tårta med Hello Kitty-cakepops i bakgrunden.



Mini morotscupcakes.



Lingon- och kinuskicheesecake.



Förväntansfulla födelsedagsbarnet (o mamman) som snart ska blåsa ljusen på tårtan.


Ida tackar alla som kom på kalaset och för de fina presenterna!!

Lakrits-citron cupcakes

Jag hittade på en blogg ett intressant sätt att täcka tårtor med en lakritsmarsipan. Jag ville göra ett test om det fungerar, för jag hade lite planer att göra lakritsmarsipan till Idas 3-års kaka. Den här gången blev det alltså lakrits-citron cupcakes.



Här har jag valt att använda Alku-lakritstoffeegodis, men det går också bra med Kicks-lakritstoffeestänger.



Knåda ihop lakritstoffeen och marsipanen, jag hade ca 40% marispan och 60% lakritstoffee. Det går att prova sig fram vilken kombination man själv tycker om.



Kavla ut massan och ta ut figurer, alternativt täck en hel kaka med massan.



Lägg lakritsmarsipanblomman på muffinsen och dekorera med strössel. Receptet på citroncupcakes är härifrån.

Jordgubbspajkaka

Minne, jag har tappat mitt minne... Så går det när man freestylar med recept. Den här jordgubbspajkakan gjorde jag till midsommaren inspirerat av detta recept av Kinuskikissa. Men efter en och en halv månad har jag inte mera en aning om hur jag lagade den, men god var den i alla fall!



Mini blåbärscupcakes

På grund av mera dataproblem (moderkortet gick sönder, tack och lov inte hårdskivan) har jag inte uppdaterat min blogg på ett tag. Vi har haft en fullspäckad sommar som inte verkar ta slut, med kalas och fester, resor och besök, byggande och renovering. Baka har jag ju nog ändå hunnit med som vanligt och jag ska försöka sätta in foton på allt som jag har gjort. Jag börjar med de senaste, små söta goda blåbärscupcakes. Receptet är lite omskrivet av ett som hittade jag i boken muffins - små pyntade cupcakes av Susannah Blake. Jag har använt mig av minimuffinsformar, för jag tycker att storleken är så passlig speciellt om det också bjuds på andra bakverk. Det går dock lika bra att göra vanliga cupcakes.





Blåbärscupcakes
12 normalstora
24 mini

115 g smör, rumstempererat
1 ¼ dl (115 g) strösocker
2 ägg
2 dl (115 g) vetemjöl
2 msk mjölk
1-2 msk citronsaft
blåbär

Frosting
200 g färskost
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
blåbär

Vispa ihop smör och socker i en skål till en vit pösig smet. Vispa sedan ner äggen, ett i taget. Vänd ner mjölet. Rör ner mjölk och citronsaft. Det ska bli en krämig smet som går att skeda upp i formarna. Skeda över smeten i pappersformarna (eller som jag, fyll en plastpåse med smeten och klipp ett litet hål i hörnet, spritsa smeten i formarna, enkelt och inget kladd!). Tryck ner några blåbär i smeten i varje pappersform (~5-6 st i normalstora formar och ~3 st i miniformarna). Grädda i ca 17 minuter (ev. lite kortare tid för minimuffinsen) tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna. Lägg över muffinsen på galler och låt svalna helt innan de dekoreras.

Vispa ihop osten och smöret klumpfritt. Tillsätt vaniljsocker och sedan florsocker, vispa slät. Spritsa frostingen på cupcakesen och strö på några färska blåbär.

RSS 2.0