Grillad ananas

Grillning hör ju sommaren till och ikväll provade jag att grilla ananas. Det blev jättegott, men skulle säkert blivit ännu bättre med färsk ananas.


Grillad ananas
Ananas (färsk eller konserverad)
Ljus sirap
Vaniljglass

Grilla ananasringarna 4-5 minuter. Servera med vaniljglass och ringla över ljus sirap.



Mein Berlin

Ikväll bestämde jag mig för att uppdatera bloggen om vår Tysklandsresa. För två veckor sen gick planet till Berlin där vi tillbringade en händelserik och avslappnande vecka.

Dag 1. Måndag. Vi anländer till Berlin i blåsigt väder och avnjuter en lunch tillsammans med våra vänner som bor i Berlin. Efter att ha lämnat väskorna i vännernas lägenhet mitt i centrum tar vi en promenad runt kvarteren. Senare på kvällen äter vi ribs på en restaurang i Potsdamer Platz, en stadsdel i Berlin

Dag 2. Tisdag. På förmiddagen går vi längs med ån Spree med en vilopaus på en terass vid ån. Den dagen blåste det inte lika mycket och jag började känna av värmen som var på kommande. Vi hade dagen före bestämt oss att åka på tumanhand (våra vänner jobbade dagtid hela veckan förstås) på en kryssning längs ån. Kryssningen varade tre och en halv timme och på den tiden hann vi se en hel del av Berlins sevärdheter från ett annorlunda perspektiv. Efter att ha åkt under ca 50 broar var det skönt att stiga i land. På kvällen åt vi tortillas hemma, mums!


Vänster. Njuter av en iskall frappuccino vid tv-tornets fot.
Höger. Vårt kryssningsfartyg.


Dag 3. Onsdag. En tidig start på morgonen, vi försökte att komma iväg till Berlins riksdagshus utan att behöva köa så länge. Men till vår lycka, trots den redan långa kön, märkte en info-flicka min stora mage, och visade oss en vip-ingång. Vi köade 5 minuter, yej, någon nytta av magen ibland! Efter att ha besökt riksdagshuset gick vi till Hauptbahnhof (järnvägstationen) för smaska i oss en kaffe och muffins. Sen banade vi oss iväg till Brandenburger Tor. Sen tyckte jag att vi hade gått tillräckligt så vi slöade hemma hos våra vänner till kvällen. På kvällen besökte vi Friedrichstadt Palast (världens största teaterscen) och tittade på Berlins största show "Qi". Med över hundra uppträdande artister var showen fullspäckad med otroliga scendräkter, akrobatik, dans och musik. Gå in och titta här!


Vänster. Innifrån riksdagshuset.
Mitten. Posering.
Höger. Miniatyrmodell av riksdagshuset, jag glömde helt att fota utifrån.


Vänster. Brandenburger Tor.
Mitten. Friedrichstadt Palast.
Höger. Avslutande applåder till showen "Qi" (tyvärr fick man inte fota under själva föreställningen).


Dag 4. Torsdag. Slöisdag. Efter en slö start släpade vi oss iväg i hettan (32 grader i skuggan) till ett närliggande köpcentrum Alexa. I de ganska svala butiksutrymmen shoppade vi lite grann och besökte översta våningen där det fanns ett miniatyr-Berlin. Otroliga detaljer, alltså. Bilderna berättar mer. I samma hetta släpade vi oss iväg på kvällen till en närliggande italiensk restaurang där jag åt en jättegod parmaskinka-ruccola pizza.


Vänster. Detalj från miniatyr-Berlin.
Höger. Miniatyr-Berlin.


Dag 5. Fredag. Besök till Potsdam i en olidlig hetta. Vi åkte på morgonen med det lokala tåget till staden Potsdam som ligger ungefär 24 km sydväst om Berlin. Potsdam är känt för sina slott med sina vackra trädgårdar. Vi borde verkligen hoppat på en sightseeing buss, men snåla som vi var traskade vi iväg till fots. Detta ledde till att i denna hetta gav vi upp efter att sett första slottet Schloss Sanssouci. Så vi traskade tillbaka via centrum och via lunch till tågstationen. Det bara går inte att njuta av turistande i 30 graders värme. På eftermiddagen åkte pojkarna iväg för att hämta vår hyrbil, en Peugeot 308cc (cabriolet). Förstås måste vi provköra bilen på kvällen, trots de begränsande 900 kilometrarna. Men det var ju lite coolt att susa runt i Berlin city i en cabriolet på en fredagkväll!


Vänster. Schloss Sanssouci i Potsdam.
Mitten. Den vackra trädgården vid slottet.
Höger. Mooviestar, oh, mooviestar...


Dag 6. Lördag. Tidig väckning, orsaken till hyrbilen var att vi skulle köra upp till norra Tyskland. Våra vänner som snart har bott fyra år i landet hade heller aldrig besökt den delen av Tyskland. Med några bensinmackstoppar och efter att gasat upp till 200 km/h nådde vi vid lunchtid Stralsund. Där åt vi lunch och körde över bron till tyskarnas semesterställe, Insel Rügen. Vi körde runt Tysklands största ö och besökte bl.a. natursköna nationalparken Jasmund med sina väldiga vita branta klippor av krita. Mot kvällen körde vi över samma bro som vi kom till ön och riktade nosarna mot Rostock. Där övernattade vi på ett hotell, efter att ha ätit en maffig biffmåltid på Block House.


Vänster. Klipporna i nationalparken Jasmund.
Höger. Med Ostsee (Östersjön) i bakgrunden.


Dag 7. Söndag. Efter en riktigt god och mångsidig hotellfrukost strosade vi runt på de söndagstomma gatorna i Rostock. Vår deadline var dock kl. 17 i Berlin för tillbakalämning av bilen så ganska tidigt började vi söka oss söderut. Det tråkiga var bara att vädret bytte totalt på lördagen och söndagen, då temperaturen visade 15 grader, i jämförelse med tidigare i veckan. Så det blev inte mycket köras med taket nere i cabrioleten. Vår sista måltid blev på en fin restaurang Solar på den 18:e våningen med härlig utsikt över Berlin i kvällssolen. Vi vandrade hem efter maten och överallt ljudde Tysklands första match i fotbolls-VM. Det var ingen tvekan över vem som fick mål, när till och med fyrverkerier skjöts iväg fyra gånger.



Vår bilresa (på ett ungefär, jag var inte kartläsare ;-)).


Vänster. Gatorna i Rostock.
Mitten. Sandstrand i Warnemünde norr om Rostock.
Höger. Vår lilla pärla.


Vänster. Utsikten från Restaurangen Solar.
Mitten. Hissen upp till restaurangen.
Höger. Sista poseringen vid den sista sevärdheten Checkpoint Charlie.


Dag 8. Måndag. Borta bra, hemma bäst. När flyget landade i Finland visste jag vem som var på flygfältet för att möta oss. Med tårar i ögonen fick jag hålla min underbara lilla flicka i famnen igen!




Snart bär det iväg...

... till Tyskland!! Min semester börjar imorgon och kl 9.40 sitter vi på flyget till Berlin! Ååh, va jag har sett fram att komma bort lite och resa. Det mest spännande är kanske det att vi kommer att åka på tumanhand, Ida blir kvar hos Mummi o Ukki. Jag vet att hon kommer att stortrivas men o va jag kommer att sakna henne! Men tillika blir det skönt med en paus, vem vet när det blir möjligt nästa gång, med ny bebis på kommande o alllt. Jag ska sätta in bilder sen när vi kommer tillbaka tillsammans med en reseskildring. Så länge får ni njuta av en sötisbild på lill-Ida som liknar en eskimå.



RSS 2.0