Underbara vinterland

Man kan ju inte bara annat än att njuta av denna exemplariska vinter vi har i år. I två månader har grus, sten och gräs gömt sig under ett tjockt snötäcke. Visst längtar jag till vår och sommar men på något vis är vintern också så otroligt fin när den visar sina bästa sidor!

För ungefär två veckor sen störtade jag ut på en fotofärd just innan solen gick ner. Det var under föregående natt som naturen klätt sig i den allra vitaste och vackraste snöskrud.



Trollsk vinterskog




Så mycket frost på en så liten kvist.




Solen står lågt över Pojoviken.

Cupcakes med jordgubbshjärta

Igår bjöd jag på dessa godheter när svärföräldrarna kom på besök. Det är alltså cupcakes med jordgubbshjärta, dekorerade med flora visp, marsipanblad och sockerpärlor. Receptet på cupcakesen är tagna från Ullanunelmas sidor härifrån. Jag passade på att öva spritsa och testa rostyllen som jag ännu inte använt, det blev helt kul resultat. (Färgerna är lite missvisande, de blåa blommorna var mera lila i verkligheten.)










Födelsedagstårtor

Det var ju givet att jag skulle baka tårta till mitt födelsedagskalas, och den här gången prövade jag på våningstårta. Den undre kakan är helt vanligt ljust botten medan den övre är ett rulltårtsbotten som jag skurit ut fyra rundlar. Med hjälp av fyra avklippta sugrör nedstuckna i den nedre kakan hålls den övre bra på plats. Under den övre kakan har jag en bit papp. Nästa gång jag gör en sån här ska jag göra en bildserie. Kakorna är fyllda med jordgubbs- och vanilj-passionsfruktfyllning, spacklade och dekorerade med Flora visp. Övriga dekorationer och det röda täcket är färgad marsipan. Jag bjöd dessutom på en glöggcheesecake, bulla, kex och rensnurror. Receptet på rensnurrorna finns här (tyvärr har jag ingen bild på dom).






På nyårsaftonen firade jag tillsammans med vänner min födelsedag och jag bjöd på kall paprikasoppa (sopa de pimientos rojos, receptet finns här) till förrätt och till huvudrätt tortilla med köttfärs- och kycklingfyllning. Till efterrätt blev det fräsch fruktsallad med blodgrape, vindruvor, färsk ananas, banan och kiwi och vaniljsås. Jag hade dessutom lagat en Baileys cheesecake och den var riktigt god. Receptet finns här, jag bytte ut Dooleys likören till Baileys eftersom det är min favorit.



God fortsättning...

... på det nya året 2010! Nu är det redan tio år sen det blev nytt millenium, vart har tiden sprungit iväg??

Julhelgen rusade också iväg med kalas och fester på alla håll och kanter. Som vanligt har vi mumsat i oss allt från god julmat till söta kakor och beroendeframkallande choklad, precis som det ska vá! Idag har jag bara ätit och ätit för att få slut på alla rester, så att jag bara inte behöver slänga nåt, de sku ju va slöseri. ;-) Vågar nog inte ställa mig på vågen ett tag... Sen så har jag igen blivit ett år äldre, nu är jag halvvägs till 50, 25 år fyllde jag den 25. På söndagen den 27 december firade jag med släkten och på nyårsafton med vänner. Tack alla för så fina presenter!

Roliga nyheter är att jag ska bli moster igen, Ida ska få sin andra kusin i juli! Jättekul och spännande! (Och kom ihåg att äta nu, C!)

Igår kunde jag konstatera att Ida har fått vattkoppor, och under natten sov hon dåligt och idag på morgonen hade det kommit flera prickar. Kanske 20-30 totalt nu, men dom är alla jättesmå så det syns inte att hon sku ha vattkoppor på långt håll. Feber hade hon också igår men inte idag mera, så hoppas att hon sover bäter i natt.

Ida har börjat prata ganska mycket. En del är hennes eget språk, men hon är ofta en riktig härmapa. Ordförrådet (ord som hon förstår och kan säga ganska tydligt) är ungefär 50 ord (vad jag nu så där snabbt räknade).



Får jag öppna snart?



Roligt att åka pulka!

RSS 2.0