Enkel Tarte Tatin

Jag fortsätter på uppåner-kaka linjen och bakade igår en enkel Tarte Tatin, en fransk äppelkaka. Den här kakan lär ha kommit till av misstag av systrarna Tatin på ett hotell i Frankrike. Det finns olika historier om hur den världsberömda kakan exakt uppstod, läs mer här. Till skillnad från den riktiga Tarte Tatin, som man steker äpplena i stekpanna med socker och smör för att sedan grädda färdigt i ugnen med smördeg ovanpå, lägger man i denna enkla version smöret, sockret och äpplena direkt i ugnsformen och sedan en kaksmet på. Jättegod och annorlunda äppelkaka blev den här, kommer absolut att göra den på nytt. Receptet är från matprogrammet Sikke - Ruoka rakkaudella från TV-kanalen LIV. Borde också prova på den "äkta" versionen nån gång, verkar spännande. Här är ett Tarte Tatin-recept av Jamie Oliver om någon vill prova.






Enkel Tarte Tatin

Till formen:

ca 50 g smör
1,5 dl farinsocker (jag satte bara 1 dl)
4-6 fasta syrliga äppel (jag använde 2 st stora Granny Smith)

Smet:
1,5 dl vetemjöl
1 msk kardemumma
1 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 ägg

1. Hyvla det kylskåpskalla smöret med en osthyvel och lägg i ett lager på botten av formen. Strö över farinsocker.
2. Skala och skär äpplena i klyftor. Rada klyftorna på sockret och smöret.
3. Blanda mjölet, kardemumman och bakpulvret.
4. Vispa smöret och sockret och tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda i mjölblandningen.
5. Bred ut smeten över äpplena och grädda kakan i ugnen 200 °C ca 30 minuter eller tills kakan är gyllenbrun.
6. Låt svalna en stund och stjälp sedan upp kakan på serveringsfat. Kakan är som godast serverad varm med vaniljglass (eller som jag, med vispad grädde och marsipanblomma och -blad).

 

 


Mjölkchoklad-cupcakes

För att visa min uppskattning över att vår balkong repareras och blir så fin, bakade jag lite cupcakes till pojkarna. Istället för att alltid använda mörk choklad i bakning testade jag att baka med mjölkchoklad. Riktigt gott och sött blev det, med ganska svag choklad smak. Passar säkert bra för barn som ofta inte tycker om mörk choklad. Recept är från Kinuskikissas hemsida här, men jag bytte ut daim-chokladen (som säkert också skulle vara jättegott) till vanlig mjölkchoklad. Här är receptet på cream cheese-frostingen:


Cream Cheese Frosting

60 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
300 g florsocker
100 g färskost

Blanda ihop smöret, vaniljsocker, citronsaften och florsocker. Vispa i färskosten till en jämn smet. Färga med pastafärger och spritsa.






Tävlingskaka

Jag råkade bläddra igenom en Kotiliesi-tidning igår och fastnade för en liten annons om en kaktävling som var på kommande. När jag märkte att sista inlämningsdatumet för kakbilder var just igår (5.6.2011) var det bara att sätta sig framför datorn och välja kaka. Men oj, va svårt! Efter mycket funderande valde jag Hello Kitty-kakan som jag gjorde förra sommaren till Idas kalas (här).

Den som vill kan gå in på Kotiliesi-hemsidan och rösta, gärna på min kaka! :-) Här är länken till Minigrip-kakkukilpailu. Tack! :-)





Hello Kitty-kakan till Idas 2-årskalas.

Rabarber, rabarber, härliga rabarber

Ett säkert vårtecken är när de röda knubbiga knölarna sticker fram ur jorden och då vet jag att nu räcker det inte länge till förrän jag får börja baka rabarberdelikatesser. Nu är vi redan inne i juni och rabarberbladen är stora och fina. Den här kakan bakade jag och tog med när jag hälsade på kollegorna på jobbet. Receptet fanns i Maku-tidningen 2/2011 (i receptet var de flesta produkterna eko-märkta, men jag använde bara ekologiska ägg och resten vanliga, det går ju bra med båda).


Oppåner-kaka med smak av rabarber och mandel

16 portioner

500 g rabarber
50 g smör
1 dl farinsocker

Deg
1 paket (150 g) mandelmassa
1/2 dl citron- eller limesaft
(1 tsk rivet citron- eller limeskal)
150 g smör
1 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Dekoration
rivet citron- eller limeskal
citronmeliss

1. Skär rabarbern i bitar och smöret i små tärningar. Strö smörtärningarna, farinsockret och till sist rabarberbitarna i en ytbehandlad kakform (Ø ca 24 cm).
2. Riv mandelmassan (går lättast om den har varit i kylskåpet). Koka upp citrussaften och blanda i mandelmassan. Värm och blanda tills mandelmassan smälter i saften. Smaksätt eventuellt med rivet citrusskal. Låt svalna.
3. Vispa smör och socker fluffigt. Vispa i äggen ett i taget. Vispa i också mandelmassa-blandningen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Bred smeten över rabarberbitarna i formen. Grädda i 175 graders ugn på nedersta nivån 45-50 minuter. Låt kakan svalna en stund och stjälp sedan upp kakan upp och ner på en serveringsfat. Dekorera och servera avsvalnad med vaniljsås.





Bagaren själv som vispar vaniljsås.

RSS 2.0