Sjuuuk....

Blä, nu har jag gått och blivit förkyld... Ont i halsen, snuva och hosta har jag, men Ida verkar inte ha fått nåt än i alla fall. Jag blev så ledsen igår när jag måddes konstatera att vi kan inte fara på familjecaféets julfest, jag hade sett fram emot det så, köpt tomteluva åt Ida o allt... Men inte ville jag ju smitta ner de andra mammorna och bebisarna! Kanske nästa år bättre tur.

Nu ska jag fortsätta att dricka hett honungsvatten och slötitta på tv, innan Ida vaknar....

Jo, det skulle jag ju också berätta, Ida sov ute i vagnen på söndagen hela FYRA timmar!! Tänk! Men igår när jag skulle lägga ut henne var det bara skrik med jämna mellanrum i en halvtimme, och sen när hon äntligen hade somnat körde en traktor förbi och jämnade till vägen utanför med världens skrammel och gnissel! Gissa vem som vaknade då förstås?! Dumma dumma traktor!!

Nu var det hänt!

Ida har vänt sig från rygg till mage!!! Jag är sååå stolt! Hon vände sig både till vänster och höger, det var som om hon mitt i allt kom på hur man sku göra!  :-D

Bjällerklang, bjällerklang

Julens torra kaka

100 g hushållsschoklad
100 g mjuka aprikoser
1 liten röd mild chilifrukt
1 apelsin (1 msk rivet skal och 1 dl saft)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
3 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl flytande margarin

För formen
flytande margarin
krossad mandel

1.
Skär chokladen grovt och aprikoserna i små tärningar. Skär itu chilin, avlägsna kärnorna och skär den fint. Tvätta apelsinen väl; riv skalet och pressa ur saften. Smaksätt en deciliter juice med rivet apelsinskal och chili.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och ingefära skilt för sig. Smörj en lång 1,2 liters kakform, strö sedan krossad mandel i formen.
3. Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd ner mjöl- och kryddblandningen, chokladen med finskurna aprikoser, apelsinsaft och fett.
4. Häll kaksmeten i formen. Grädda nertill i 175 grader varm ugn ca 45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan du stjälper upp den.


Den otroligt vackra adventsljusstaken har jag själv gjort i
skolan i Åbo. Kakfatet har jag gjort på en keramikkurs.





Den här goda kakans recept fanns i den senaste Birka-tidningen (12/08). Jag måste ju bara prova den för det lät så gott, men i stället för chili satte jag ytte pytte lite cayennepeppar. Det var bara för att jag var så snål och iddes inte köpa chili i butiken, för det var två chili per förpackning. Men kakan gick väldigt bra åt ändå, som det syns på fotot.

Jag har fått sången Bjällerklang på hjärnan... Jag sjunger den hela tiden, stackars lilla Ida. :-) Kanske det skulle hjälpa att skriva ner den, eller så blir det bara värre, får se...

Bjällerklang

Ute faller snö
i spiltan Blacken står
och äter lugnt sitt hö
när ljudet honom når
att selen lyftes ner
och framför släden snart
med oss han sedan sig beger
iväg med väldig fart

Bjällerklang, bjällerklang
hör dess dingle-dång.
Flingor som nu virvlar om
i munter vintersång

Följ oss ut, följ oss ut
Blacken travar på
i hans spår vår släde går
där höga furor stå

Vi sitter under fällen
och snön omkring oss yr
och inte förr´n till kvällen
vi färden hemåt styr

Bjällerklang, bjällerklang
hör dess dingle-dång.
Flingor som nu virvlar om
i munter vintersång

Matstolsprovning

Oj, vad dagarna går, nu ska jag lite berätta vad vi har pysslat med. Uppdatering från rådgivningen, mammas lilla korv vägde förra tisdagen 7180 g och var 65 cm lång. Följer sin kurva perfekt, även om lite på den övre sidan. :-) Och så blev ju Ida FYRA månader på fredagen. Samma dag tyckte jag att det var dags att prova matstolen, även för bara några sekunder så att jag hann ta foto. Ja, alltså, Ida provade, jag fotade... :-D

Vad annat... jo, jag jobbade lite så där smått på lördagen. Yr som en höna stod jag bakom disken först, men ganska snabbt kom jag in i kassarutinen. Ida var hos mummi och ukki, det hade gått så bra så.








På fredagen bakade jag ett pepparkakshus till försäljning på jobbet. Det är jättekul att baka, och enkelt om man använder färdig fryst pepparkaksdeg. Till det här huset gick det åt 2 x 500 g och då slank det ner lite grann i magen. Jag kan också göra på beställning för en liten slant!


RSS 2.0