Tiramisu cupcakes

Nami nami blev de! Min mamma var på besök igår så jag ville bjuda på nåt gott. Jag har aldrig lagat tiramisu själv men tycker att det är jättegott. De här cupcakesen gjorde jag av ett torrkakebotten (lite annorlunda än vanligt), fuktade med kaffe och spritsade på mascarpone-florsocker-gräddblandning. Överst siktade jag kakaopulver. Jag ville inte sätta ut receptet än, för jag tycker att det behövs lite förbättringar.







Ida kan stå nu så fint utan stöd. Men endast ett pyttelitet halvt steg har hon tagit och det var nog i misstag. Men jag tror nog att det inte tar så länge till så springar hon runt i huset! :-)



Katter på grill

Kattfoto igen!


Det regnade i min frys!

För jag fick det äntligen nerfrostat! Det var verkligen på tiden, för det fanns ett par pingviner som hade byggt bo där. Hmm... kanske andra inte skulle berätta det här om hur mycket is det fanns, men jag har ju ingen skam. :-)


Här är min fina rena nerfrostade frys. Titta riktigt noga, så kan ni se några stackars förvirrade pingviner! :-)





Hrm... så här mycket is fick jag loss från frysen + några liter vatten...


Idas ros


Gomoron!

Lugnt på jobbet än så länge! Idag kommer vi att åka ut till min mammas sommarstuga i Hangö! Ska bli jättekul! Allra första gången får Ida åka båt dessutom!

Kolla gärna i min nya länkar, där finns några inspirerande kakbloggar och andra kaksidor!!!

Jobb, jobb, jobb...

Japp då har det gått ett år sen Ida föddes, vilket för mig betyder att det är dags att gå tillbaka till jobbet. Jag började på måndagen. Ganska snabbt har jag kommit in i rutinerna, men lite konstigt känns det ju nog. Den här veckan har Ida varit hos min mamma och hos J:s familj, nästa vecka ska hon börja i familjedagvård. Ska bli intressant att se hur det går!


Kissemissarna ligger ihopkurade i solstolen en regnig dag.



Apelsinchokladkaka

Det har inte blivit så många recept i bloggen på senaste tiden, så nu ska jag lägga upp ett på en apelsinchokladkaka. Alla som var på Idas ettårskalas, har smakat på denna mäktiga godsak. Jag fick dessutom en överdos av bakning till kalaset så sen dess har jag bara bakat blåbärsbulla i långpanna. Väldigt enkelt, vanligt bullarecept kan användas, kavla ut en passlig mängd deg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över drygt en liter färska blåbär + lite socker efter behag. Grädda i 200 ºC ca 20 minuter. Mumsigt med ett glas kall mjölk!


Apelsinchokladkaka
(Receptet är taget från www.ullanunelma.fi, jag har bara översatt det till svenska och ändra pikkulite i texten.)

Botten:
5 ägg
2 dl socker
200 g mörk choklad
100 g smör
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
400 g vispgrädde
200 g apelsinfärskost
200 g apelsinmarmelad
4 gelatinblad

Glasyr:
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
en klick smör


1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Smält chokladen och smöret, blanda sinsemellan.
3. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i ägg- och sockerblandningen under försiktig omrörning. Rör försiktigt ner choklad- och smörblandningen.
4. Häll i en smord och bröad form (24-25 cm) och grädda i nedre delen av ugnen i 175 ºC i 35-45 min, eller tills kakan ser färdig ut.
5. Stälp upp den en aning avsvalnade kakan.
6. Börja tillreda fyllningen med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda apelsinfärskosten och apelsinmarmeladen sinsemellan. Hetta upp en liten mängd vatten i en skål i mikron. Krama ur de mjuka gelatinbladen och smält dem i det heta vattnet. Häll gelatinblandningen i en tunn stråle ner i färskost- och marmeladblandningen. Rör hela tiden. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.
7. Skär den kalla kakan i två delar.
8. Fodra kakformen med plastfolie och lägg kakans övre halva i bottnet av formen.
9. Häll fyllningen i formen och lyft den andra kakhalvan på. Ställ kakan i kylskåpet för att stelna.
10. Tillred glasyren i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp grädden och chokladbitarna i kastrullen och blanda tills glasyren är jämn. Blanda till sist i en klick smör.
11. Häll glasyren över kakan, bred den över sidorna. Dekorera med vit choklad och fileade apelsinklyftor.



TIPS! TIPS! TIPS! Jag kommer att i fortsättningen fylla ALLA min kakor på det här sättet, med plastfolie i kakformen!! Kakorna blir raka och jämna, ingen skillnad hurudan fyllning man har, och de tar mindre utrymme i kylskåpet!!




Ida 1 år



För ett år sen kom vår lilla flicka till världen, och har förändrat vårt liv med glädje och tårar. Du är det bästa som har hänt oss!

Årets viktigaste dag firades med släkt och vänner förra söndagen. Kaffebordet dignade av godsaker och vädret var soligt och underbart. Tack än en gång alla som uppvaktade Ida på hennes allra första födelsedag!





Ida fick många presenter, bl.a. en sittvagn som mamma och pappa ska välja, en cykelsits med hjälm, leksaker, böcker, kläder, haklapp, rosor, pengar, kramdjur, minnen, lakan, skor, spegel till bilen etc.... Det var jättespännande att öppna alla paket!













"Om du tycker jag är söt, skulle du se min moster!" :-D




RSS 2.0