TRE månader

Hipp hipp hurraa för Ida som är tre månader gammal idag!!! Tänk vad tiden har gått snabbt! Dagen till ära har jag bakat rulltårtsbakelser. Och så har vi varit till rådgivningen idag. Nakupelle-vikten var 6,4 kg och längden 62,5 cm. Stora flickan, rådgivningstanten tyckte också att Ida har vuxit bra på bara bröstmjölk. Det är skönt att man inte behöver ge någon ersättning. Ida har också börjat försöka greppa saker med händerna, hon sträcker ut händerna som om hon skulle vilja få tag i leksakerna men lyckas inte än. Zebran som hänger på soffans ryggstöd har hon lyckats greppa i flera gånger. Det är så roligt att se så stora framsteg!


Ida - tre månader.




Rosa rulltårtsbakelser

3 ägg
1 dl socker
¼ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao

Fyllning:
1 dl grädde
1 dl kvarg
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 bananer

Dekoration:
1 burk vispgrädde med jordgubbssmak
kiwi eller annan frukt
1 liten chokladstång, t.ex. med vit- och mjölkchoklad

Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och kakao tillsammans, sikta för att undvika klumpar. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet. Grädda på smort bakplåtspapper i 6-8 minuter i 225 ºC. Låt svalna.

Vispa grädden och blanda i kvargen, sockret, vaniljsockret och de två lätt mosade bananerna. Bred fyllningen på rulltårtsbottnen och rulla ihop. Låt stå en stund i kylskåpet. Skär rulltårtan i ca 3 cm tjocka skivor, dekorera med vispad grädde med jordgubbssmak och kiwi. Smält chokladen i mikron i en plastpåse, klippa av en bita av ena hörnet och spritsa ut figurer på smörpapper. Låt stelna i frysen. Dekorera bakelserna med chokladfigurerna.



Bad o sånt...

Det blev inget familjecafé ändå. Jag tyckte det hade varit så mycket program hela veckoslutet så jag ville bara ta det lugnt idag. Eller ja, till veterinären var jag nog. Det var Elvis tur den här gången och bra gick det, det var ju bara en vanlig koll och så vaccination. Nu behöver vi inte fara förrän samma tid ungefär nästa år.

Ida har just badat, hon verkar tycka mycket om badandet. Men nu har det varit två gånger som hon har börjat gråta när jag burit (heter det så?) henne tillbaka till skötbordet. Jag undrar om hon fryser fast jag sveper in henne i en varm handduk, eller om det bara är så roligt att bada att man skulle vilja fortsätta. Tja, inget hysterisk gråt har det ändå varit, ganska lättröstat.

Imorgon ska det bli spännande då vi ska till rådgivningen, mest intressant ska det bli att se hur mycket Ida har gått upp i vikt. För en månad sedan vägde hon 5,5 kg, hon hade alltså gått upp två kilo på två månader (3480 g vid födsel). Här hemma har vi vägt henne med kläder och blöja på i pappas famn och då blev det 6,8 kg!

Familjecafé

Ida och jag har varit på familjecafé idag i Ekenäs. Jag tycker det är en superbra grej att det ordnas såna här träffar. Speciellt bra är det för såna som mig, som inte har andra bebisar och nyblivna mammor i närmaste bekantskapskretsen. På caféet var också tre andra mammor förutom jag och så en ledare. Jag drack lite te och åt en rulltårtsbit och Ida fick åka runt i ledarens famn. Lite gnälligt var det nog och maten dög inte så vi stannade inte så länge. Genast när jag hade klätt på Ida och lagt henne i bilstolen somnade hon. Tröttsamt med familjecafé. Men lite "utanför" kände jag mig nog med Ida, för alla barnen som var där var över ett år, så mammorna pratade bara om "störrebarn-saker", och det var full rulle i lekrummet. Men vi ska fara på nytt på måndagen för då ordnas det familjecafé för barn under ett år, antagligen lite mer passande för oss.

Pysseldag

Igår hade jag en riktigt pysselsysseldag, jag gjorde allt möjligt. Det är skönt med såna dagar för sen behöver man inte känna sig så skyldig om man har ett par latdagar efteråt. Vad gjorde jag då? Jo, jag satte upp gardiner som jag har sytt i sovrummet, det blev skitsnyggt om jag själv får säga. Sen satte jag upp draperier till klärummet, så länge tills vi får skjutdörrarna. Så snart börjar vårt sovrum vara klart, nu saknas bara nattduksborden, sänggaveln, sänglamporna, taklampan, stora taveltv:n, lite lister, nya mattor, tavlor, fönsterbrädet som ska betsas i samma färg som gardinstången.... Hmm... ganska mycket ändå sen. Och så dammsög jag, tvättade kläder. Dessutom hann jag baka chokladkakor med jordnötssmör och morotssemlor ännu på kvällen. Bussiga jag. :-)


   

   

Morgonstund har guld i mun

Eller hur det nu var... :-) Underbar fin morgon är det i alla fall och Ida är på så gott humör. Ida har ju börjat suga på tummen fast jag hela tiden försöker med tutten, men vad kan man göra. Jag har inte så stor lust att stiga upp mitt i natten och truga med tutten, när man väcks av världens tumsmackande. Lite flexibel får man väl vara. Det gulligaste var ändå det, för någon vecka sen, när jag märkte att hon sög på tummen och bytte ut den till tutten. Efter en liten stund när jag kollade henne hade hon ännu tutten i munnen, men tummen hade hon stoppat upp i näsan. :-D Nånstans måste man väl sätta tummen!


Myser i mammas och pappas stora säng med pyamas på.
  


Följer noggrannt med när mamma steker fiskpinnar och gör potatismos, en blivande kock kanske.


Snäll?

Varför ska många bekanta och obekanta ställa frågan: "E hon snäll å?" när man har fått sin bebis? Det skulle vara intressant att se reaktionen om jag skulle svara: "Nä, min bebis föddes elak." Det är ju klart att alla bebisar är snälla. Det som alla vill veta är om att bebisen är så som vi vill att den ska vara, d.v.s. sover hela natten, skriker aldrig, äter hur duktigt som helst och så vidare. Så om ni någonsin hör mig fråga en nybliven mamma eller pappa: "E hon/han snäll å?", så säg till!

Bara smet

Om JAG skulle få välja skulle jag bara äta kaksmet. Jag tycker jättemycket om att baka, men jag äter inte så mycket kakor och bullar själv, det bästa med att baka är att slicka skeden och skålen! :-) T.ex. Äppellängden som jag bakade häromdagen, jag åt tror jag två skivor, sambon åt resten. Men det gör ingenting, det är så kul att baka åt andra. Ibland om jag vill ha något riktigt gott, brukar jag laga ca ¼:s sats av en kaksmet och bara mumsa i mig den. Just nu sitter jag och funderar vad jag ska baka och ta med när jag tänkte fara och besöka jobbet. Hmm... Igår lagade "omenamössö", det är såå gott med egna äpplen och kall vaniljsås. Äppel päppel piron päron puff, jo jag försöker bli av med mina äpplen, så det blir bara äppelbak. Här är receptet (det är såå enkelt):


Äppelkaka med havrefras

4-5 äpplen (eller 8 små)
3 dl havregryn
1 ½ dl socker
100 g margarin eller smör

Sätt ugnen på 225 °C. Skölj, skala och skär äpplena i klyftor och lägg dem i en smord ugnssäker form. Täck med folie och låt dem mjukna i ugnen, 5-10 minuter. Blanda havregryn och socker i en skål, smält fettet och häll över, rör om. (Jag brukar sätta med 1-2 tsk kanel, för jag tycker det passar bra.) Bred massan över äpplena och grädda i mitten av ugnen tills ytan är vackert gulbrun, ca 20 minuter.





Magkollage

Här har jag samlat mina magbilder, så man kan se hur lilla Ida växte.



Tio saker - nio månader

Efter nio månaders lång väntan kan jag dela med mig av livets visdomar vad som gäller graviditet.





Smile o bullbak

Ååh så sött! Ida smilade idag när hon såg sig själv i spegeln, för första gången. Inte för att jag tror att hon kände igen sig själv, utan säkert för att det var en rolig figur! Huset doftar gott, jag har just bakat äppellängd. En åt oss och en åt Anne i blombutiken (som jag har jobbat i) för att hon sponsrade blommorna till Idas dop.

Äppellängd

ca 20 bitar

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 7-8 dl vetemjöl
ca 75 g margarin

Fyllning:
2 äpplen (eller 5 små från eget träd)
socker
kanel

På ytan:
ägg
pärlsocker

Smula färsk jäst i fingervarm vätska. Rör i ägg, salt, socker och kardemumma. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen jämn. Tillsätt det mjuka fettet och resten av mjölet. Knåda degen. Jäs degen 30 minuter under duk. Skala och skiva äpplena. Dela degen i två delar och kavla ut styckena till rektanglar. Kavla degplattan till bakplåtens längd. Fördela äppelskivorna jämnt över mitten av degplattan. Strö kanel och socker över. Klipp flikar i kanterna av degplattan, lika många flikar på bägge sidor. Påbörja flätandet av längden uppifrån. Forma först den övre ändan av längden så, att fyllningen inte kan rinna ut. Lyft därefter degflikar turvis från bägge sidor över äpplena. Knip ihop den andra kortändan av degen på samma sätt som ovan. Låt längden jäsa 30 minuter, pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda äppellängden ca 20 minuter i 200 °C.

Lycka till!



Onsdagsrapport

Idag har Ida varit på mycket bättre humör än igår. Igår skrek hon nästan hela dagen, om hon inte fick sitta/ligga i famnen o gå runt i huset. Hon hade väl helt enkelt stigit upp på fel fot! Idag har vi varit till butiken o sen bara slappat hela dagen, såå skönt! Ida har legat på golvet på mage o sen under sitt babygym. Jag tyckte det var första gången som hon verkade mer intresserad av leksakerna som hänger där än tidigare. Det är ju bra att det inte var en heelt onödig investering. Nu ska jag laga mat (kurrar i magen så), det ska bli kycklingsås med salta nötter och ris!


Ida vinkar hej hej!

Ida ligger under babygymet.

En blogg?

Jo, jag o Ida har startat en blogg! Det trodde jag aldrig att jag skulle göra, men blev lite inspirerad av min syster Camilla som har haft en blogg i ca två år. Nu när jag är mammaledig så har jag ju relativt mycket fritid som jag kan tillbringa framför datorn.

Jag är alltså Linda, en 23-årig nybliven mamma från Pojo, Finland. Min dotter Ida är idag 10 veckor och två dagar, stora flickan! Vi bor tillsammans med min sambo, Idas pappa, och två katter, Wilma och Elvis, i ett egnahemshus.

Vad kommer jag att skriva i vår blogg? Ja, än så länge är det nog bara jag som skriver! ;-) Jag kommer nog att skriva mycket om Ida och om hennes utveckling, det händer ju så mycket nu under första året. Annars kan ni förbereda er på ganska så vardagliga funderingar, recept (jag älskar att baka), pyssel och foton.

Välkommen!


RSS 2.0