Godaste julkakan
mandeln (eller gör som jag köp färdigt mald).
2. Rör det rumsvarma smöret vitt med socker
och salt. Tillsätt ett ägg i sänder och rör om
väl mellan varje ägg.
3. Hacka aprikoserna och valnötterna. Blanda
under omrörning ner i äggsmeten sötmandel,
rivet citronskal och kanel. Blanda bakpulver,
mjöl, aprikoser och valnötter i en skål. Rör ner
det i äggsmeten och till sist den grovhackade
chokladen.
4. Skrapa ner den tjocka, tröga smeten i en
välsmord och bröad kakform (1 1/2 l). Grädda
kakan mitt i ugnen i 50-60 minuter eller längre.
Prova med sticka. Täck kakan under gräddningen
med folie så att den inte får för mycket färg.
5. Ta kakan ur ugnen så snart den lossnar
från kanterna men kanske har kvar en lite kladdig
kärna. Låt den svalna i formen. Hållbar i kyla i
flera veckor om den ligger i tät plastpåse.
Pepparkakscupcakes
Pepparkakscupcakes
12 st
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1 ½ dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken.
2. Visp ägg och socker poröst. Rör ner hälften av mjölkblandningen.
3. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddan. Rör ner det i smeten och till sist resten av mjölkblandningen.
4. Ställ pappersformarna på en plåt. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt kallna innan du dekorerar dem med topping.
Topping
200 g färskost
75 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
några droppar valfri karamellfärg om du vill ha färg på toppingen
1. När dina cupcakes svalnar vispar du alla ingredienser till toppingen till en jämn smet med elvisp.
2. Spritsa toppingen med en sprits. Börja att spritsa utifrån i en cirkelform in mot mitten. Dekorera med sockerblommor och strössel.
Meyas doptårtor
Katter är såå trevliga...
Gissa om jag blir glad när jag hittar dessa två leriga kissemissar i Ellas vagn...!
"Men, men... här e ju så varmt o skönt ju..."
Ella 1 månad och brownies med hallon
Igår blev lilla Ella en månad gammal. Hur har tiden gått så snabbt? Flickan bara växer och växer, nu har hon också gett oss smältande vackra medvetna leenden ett par gånger. Förra fredagen var vi till rådgivningen på koll och Ella vägde 4,6 kg och var 55 cm lång, hon har nog inte missat en endast måltid! :-)
Efter första badet hemma.
Syskonen.
Nu när vi börjar ha köket i användningsskick har jag bakat ett par gånger. Först blev det vanlig chokladtorrkaka och igår bakade jag brownies med hallon. De blev lite för kladdiga för jag är inte riktigt van med våra nya varmluftsugn och så hade jag en för liten form (=för tjockt lager av smet), men smaken var det inte något fel på. Receptet är från tidningen Hemtrevligt - Hembakat som kom ut här på hösten.
Brownies med hallon
Chokladsmet
300 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
2 dl strösocker
4 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Cream cheese-smet
200 g cream cheese (alltså färskost)
½ dl strösocker
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl hallon
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en mindre långpanna, ca 20 x 30 cm.
2. Chokladsmet: Smält choklad och smör i en skål över vattenbad (bryt ner chokladen i mindre bitar plus smöret i en skål över en kastrull med kokande vatten).
3. Vispa socker och ägg vitt. Rör i den smälta chokladsmörsmeten. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Blanda allt till en slät smet.
4. Cream cheese-smet: Vispa ihop alla ingredienserna i en skål.
5. Häll chokladsmeten i långpannan, därefter cream cheese-blandningen. Dra med kniv några gånger i smeten så att de blandas lätt.
6. Tryck ner hallonen jämnt över kakan. Grädda formen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna och skär sedan i bitar.