Enkel Tarte Tatin

Jag fortsätter på uppåner-kaka linjen och bakade igår en enkel Tarte Tatin, en fransk äppelkaka. Den här kakan lär ha kommit till av misstag av systrarna Tatin på ett hotell i Frankrike. Det finns olika historier om hur den världsberömda kakan exakt uppstod, läs mer här. Till skillnad från den riktiga Tarte Tatin, som man steker äpplena i stekpanna med socker och smör för att sedan grädda färdigt i ugnen med smördeg ovanpå, lägger man i denna enkla version smöret, sockret och äpplena direkt i ugnsformen och sedan en kaksmet på. Jättegod och annorlunda äppelkaka blev den här, kommer absolut att göra den på nytt. Receptet är från matprogrammet Sikke - Ruoka rakkaudella från TV-kanalen LIV. Borde också prova på den "äkta" versionen nån gång, verkar spännande. Här är ett Tarte Tatin-recept av Jamie Oliver om någon vill prova.






Enkel Tarte Tatin

Till formen:

ca 50 g smör
1,5 dl farinsocker (jag satte bara 1 dl)
4-6 fasta syrliga äppel (jag använde 2 st stora Granny Smith)

Smet:
1,5 dl vetemjöl
1 msk kardemumma
1 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 ägg

1. Hyvla det kylskåpskalla smöret med en osthyvel och lägg i ett lager på botten av formen. Strö över farinsocker.
2. Skala och skär äpplena i klyftor. Rada klyftorna på sockret och smöret.
3. Blanda mjölet, kardemumman och bakpulvret.
4. Vispa smöret och sockret och tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda i mjölblandningen.
5. Bred ut smeten över äpplena och grädda kakan i ugnen 200 °C ca 30 minuter eller tills kakan är gyllenbrun.
6. Låt svalna en stund och stjälp sedan upp kakan på serveringsfat. Kakan är som godast serverad varm med vaniljglass (eller som jag, med vispad grädde och marsipanblomma och -blad).

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0