Apelsinchokladkaka

Det har inte blivit så många recept i bloggen på senaste tiden, så nu ska jag lägga upp ett på en apelsinchokladkaka. Alla som var på Idas ettårskalas, har smakat på denna mäktiga godsak. Jag fick dessutom en överdos av bakning till kalaset så sen dess har jag bara bakat blåbärsbulla i långpanna. Väldigt enkelt, vanligt bullarecept kan användas, kavla ut en passlig mängd deg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över drygt en liter färska blåbär + lite socker efter behag. Grädda i 200 ºC ca 20 minuter. Mumsigt med ett glas kall mjölk!


Apelsinchokladkaka
(Receptet är taget från www.ullanunelma.fi, jag har bara översatt det till svenska och ändra pikkulite i texten.)

Botten:
5 ägg
2 dl socker
200 g mörk choklad
100 g smör
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
400 g vispgrädde
200 g apelsinfärskost
200 g apelsinmarmelad
4 gelatinblad

Glasyr:
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
en klick smör


1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Smält chokladen och smöret, blanda sinsemellan.
3. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i ägg- och sockerblandningen under försiktig omrörning. Rör försiktigt ner choklad- och smörblandningen.
4. Häll i en smord och bröad form (24-25 cm) och grädda i nedre delen av ugnen i 175 ºC i 35-45 min, eller tills kakan ser färdig ut.
5. Stälp upp den en aning avsvalnade kakan.
6. Börja tillreda fyllningen med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda apelsinfärskosten och apelsinmarmeladen sinsemellan. Hetta upp en liten mängd vatten i en skål i mikron. Krama ur de mjuka gelatinbladen och smält dem i det heta vattnet. Häll gelatinblandningen i en tunn stråle ner i färskost- och marmeladblandningen. Rör hela tiden. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.
7. Skär den kalla kakan i två delar.
8. Fodra kakformen med plastfolie och lägg kakans övre halva i bottnet av formen.
9. Häll fyllningen i formen och lyft den andra kakhalvan på. Ställ kakan i kylskåpet för att stelna.
10. Tillred glasyren i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp grädden och chokladbitarna i kastrullen och blanda tills glasyren är jämn. Blanda till sist i en klick smör.
11. Häll glasyren över kakan, bred den över sidorna. Dekorera med vit choklad och fileade apelsinklyftor.



TIPS! TIPS! TIPS! Jag kommer att i fortsättningen fylla ALLA min kakor på det här sättet, med plastfolie i kakformen!! Kakorna blir raka och jämna, ingen skillnad hurudan fyllning man har, och de tar mindre utrymme i kylskåpet!!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0