Smile o bullbak

Ååh så sött! Ida smilade idag när hon såg sig själv i spegeln, för första gången. Inte för att jag tror att hon kände igen sig själv, utan säkert för att det var en rolig figur! Huset doftar gott, jag har just bakat äppellängd. En åt oss och en åt Anne i blombutiken (som jag har jobbat i) för att hon sponsrade blommorna till Idas dop.

Äppellängd

ca 20 bitar

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 7-8 dl vetemjöl
ca 75 g margarin

Fyllning:
2 äpplen (eller 5 små från eget träd)
socker
kanel

På ytan:
ägg
pärlsocker

Smula färsk jäst i fingervarm vätska. Rör i ägg, salt, socker och kardemumma. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen jämn. Tillsätt det mjuka fettet och resten av mjölet. Knåda degen. Jäs degen 30 minuter under duk. Skala och skiva äpplena. Dela degen i två delar och kavla ut styckena till rektanglar. Kavla degplattan till bakplåtens längd. Fördela äppelskivorna jämnt över mitten av degplattan. Strö kanel och socker över. Klipp flikar i kanterna av degplattan, lika många flikar på bägge sidor. Påbörja flätandet av längden uppifrån. Forma först den övre ändan av längden så, att fyllningen inte kan rinna ut. Lyft därefter degflikar turvis från bägge sidor över äpplena. Knip ihop den andra kortändan av degen på samma sätt som ovan. Låt längden jäsa 30 minuter, pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda äppellängden ca 20 minuter i 200 °C.

Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0